<html><head><style type="text/css"><!-- DIV {margin:0px;} --></style></head><body><div style="font-family:times new roman,new york,times,serif;font-size:12pt"><div>I'm having issues with the latest CentOS and Red Hat packages, but had everything working with the beta 4.0 version. Here's something I had to do to get the beta version working:<br><br>1. CentOS 5.5 and RHEL 5.5 have a version of sqlite that OpenVAS does not like. It needs a newer version. The version that comes with both is 3.3.6. One needs to install 3.7.5.<br><br>2. I download the tarball for sqlite, and since I did not want to interfere with the install sqlite version, I did ./configure --prefix=/opt/sqlite. I did make;make install and all was well.<br><br>3. I think what's important to OpenVAS is the libraries in /opt/sqlite/lib, so I added a file /etc/ld.so.conf.d/sqlite.conf that has the following line in it: /opt/sqlite/lib/libsqlite3.so.0<br><br>I'm now working on a fix for the
 latest packages.<br><br>-Dan<br></div><div style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;"><br><div style="font-family: times new roman,new york,times,serif; font-size: 12pt;"><font face="Tahoma" size="2"><hr size="1"><b><span style="font-weight: bold;">From:</span></b> Alicia Smith <asmith@neospire.net><br><b><span style="font-weight: bold;">To:</span></b> Erik van Dam <erik@fortytwo.nl>; openvas-discuss@wald.intevation.org<br><b><span style="font-weight: bold;">Sent:</span></b> Fri, March 18, 2011 10:09:34 AM<br><b><span style="font-weight: bold;">Subject:</span></b> Re: [Openvas-discuss] openvas 4.0 on centos 5.5 / issues<br></font><br>
<meta http-equiv="x-dns-prefetch-control" content="off"><style><!--
 
 _filtered {font-family:"Cambria Math";panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;}
 _filtered {font-family:Calibri;panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
 _filtered {font-family:Tahoma;panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4;}
 _filtered {font-family:Consolas;panose-1:2 11 6 9 2 2 4 3 2 4;}
 
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0in;margin-bottom:.0001pt;font-size:12.0pt;font-family:"serif";color:black;}
a:link, span.MsoHyperlink
        {color:blue;text-decoration:underline;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
        {color:purple;text-decoration:underline;}
p
        {margin-right:0in;margin-left:0in;font-size:12.0pt;font-family:"serif";color:black;}
pre
        {margin:0in;margin-bottom:.0001pt;font-size:10.0pt;font-family:"Courier New";color:black;}
span.apple-style-span
        {}
span.HTMLPreformattedChar
        {font-family:Consolas;color:black;}
span.EmailStyle21
        {font-family:"sans-serif";color:#1F497D;}
.MsoChpDefault
        {font-size:10.0pt;}
 _filtered {margin:1.0in 1.0in 1.0in 1.0in;}
div.WordSection1
        {}
--></style><div class="WordSection1"><p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: "sans-serif"; color: rgb(31, 73, 125);">Shutdown openvasmd and run the nvt-sync.</span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: "sans-serif"; color: rgb(31, 73, 125);">That is what worked for me.</span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: "sans-serif"; color: rgb(31, 73, 125);">  </span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: "sans-serif"; color: rgb(31, 73, 125);">  </span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: "sans-serif"; color: rgb(31, 73, 125);">  </span></p><div><div style="border-width: 1pt medium medium; border-style: solid none none; border-color: rgb(181, 196, 223) -moz-use-text-color -moz-use-text-color; padding: 3pt 0in 0in;"><p class="MsoNormal"><b><span
 style="font-size: 10pt; font-family: "sans-serif"; color: windowtext;">From:</span></b><span style="font-size: 10pt; font-family: "sans-serif"; color: windowtext;"> openvas-discuss-bounces@wald.intevation.org [mailto:openvas-discuss-bounces@wald.intevation.org] <b>On Behalf Of </b>Erik van Dam<br><b>Sent:</b> Friday, March 18, 2011 9:36 AM<br><b>To:</b> openvas-discuss@wald.intevation.org<br><b>Subject:</b> [Openvas-discuss] openvas 4.0 on centos 5.5 / issues</span></p></div></div><p class="MsoNormal">  </p><p class="MsoNormal" style="line-height: 13.5pt;">Hi all,<br><br>I tried to install openvas 4.0 on centos 5.5 following this:<br><br><span><a target="_blank" href="http://www.openvas.org/install-packages.html#openvas4_centos_atomic">http://www.openvas.org/install-packages.html#openvas4_centos_atomic</a></span><br><br><br><span class="apple-style-span"><span style="font-size: 9pt; font-family:
 "sans-serif";"></span></span></p><p style="line-height: 13.5pt;"><b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";">Step 1: Configure Atomicorp Repository</span></b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";"><br>(as user root, only once)</span></p><pre style="line-height: 13.5pt;"><span>wget -q -O - <a target="_blank" href="http://www.atomicorp.com/installers/atomic">http://www.atomicorp.com/installers/atomic</a> |sh</span></pre><p style="line-height: 13.5pt;"><b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";">Step 2: Quick-Install OpenVAS</span></b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";"><br>(as user root, only once)</span></p><pre style="line-height: 13.5pt;">yum install openvas</pre><pre style="line-height: 13.5pt;">openvas-nvt-sync-cron</pre><pre style="line-height: 13.5pt;">openvas-adduser</pre><p style="line-height: 13.5pt;"><b><span
 style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";">Step 3: Quick-Start OpenVAS</span></b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";"></span></p><pre style="line-height: 13.5pt;">( nothing to do, all is up and running directly after installation )</pre><p style="line-height: 13.5pt;"><b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";">Step 4: Log into OpenVAS with user created in the step 2</span></b><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";"></span></p><p style="line-height: 13.5pt;"><span style="font-size: 9pt; font-family: "sans-serif";">  </span></p><p class="MsoNormal">I did this but openvasmd isn't willing to start:<br><br>md   main:   INFO:2011-03-18 14h29.11 utc :1565:    Updating NVT cache.<br>md   main:WARNING:2011-03-18 14h35.00 utc :1565: sql: sqlite3_step failed: database table is locked<br>md  
 main:CRITICAL:2011-03-18 14h35.00 utc :1565: handle_sigabrt: abort<br><br><br>Now i'm intrested as this is an fresh install (kickstarted it) of Centos 5.5 who wrote this howto and did this got tested? On what Centos version should this work out-of-the-box whit the above commands?<br><br>Thanks.<br><br><br></p><pre>-- </pre><pre>Met vriendelijke groet,</pre><pre>Erik van Dam</pre><pre>RedBee / FortyTwo</pre></div><meta http-equiv="x-dns-prefetch-control" content="on"></div></div>
</div><br>







      </body></html>